Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data03/virt1864/domeenid/www.pohjarannik.ee/arhiivpr/wp-content/plugins/adrotate-pro/adrotate-output.php on line 687
Saada vihje
Järgmistel valimistel maksavad uued eduvalemid (0)

Järgmised kohalikud valimised 2017. aasta sügisel tõotavad tulla põnevamad kui kunagi varem. Kui eelnevatel kordadel on mitmetes omavalitsustes konkurents olnud lahja ja tulemused 90protsendilise tõenäosusega aimatavad, siis seekord peaks minema teisiti.

Eelseisva omavalitsuste liitumisega ei muutu ainult linnade ja valdade piirid. Laieneb ka valijaskond ja kandidaatide ring. Kui näiteks Veljo Kingsep on olnud korduvalt Mäetaguse valla või Oleg Kuznetsov Illuka valla suurim häältemagnet, siis ühinenud omavalitsustes senised jõuvahekorrad muutuvad. Suuremad edulootused on nendel kandidaatidel, kel õnnestub toetajaid selja taha saada peale oma senise omavalitsuse ka naabrite juures.

Kui eeldada näiteks, et Illuka ja Mäetaguse ühinevad, siis on juhul, kui Kingsep ja Kuznetsov ühte nimekirja lähevad, konkurentidel äärmiselt keeruline edu saavutada. Kui aga nimetatud omavalitsused peaksid liituma Jõhviga, siis tuleb neil püüda ka maakonnakeskuses oma tuntust kasvatada.

Oluline on meeles pidada sedagi, et ühinemise tulemusel jääb volikogu kohti vähemaks. Kui praegu on Jõhvi, Toila, Mäetaguse, Kohtla ja Illuka volikogus kokku 61 kohta, siis ühinenud volikogu saalis jätkub toole vaid näiteks 25 saadikule. Konkurents volikogu kohtade pärast tuleb varasemast tihedam ja kui seni oli mõnes väikevallas võimalik otsustajate ringi pääseda isegi vähem kui 15 häälega, siis 2017. aastal on see lävepakk kindlasti mitu korda suurem.

Lisaks kõigele hakkab senisest suuremat rolli mängima ka kohalike poliitikute parteiline kuuluvus. Küllap on iga suurem erakond huvitatud ühinenud omavalitsustes oma lipu all välja tulemisest, aga mitte kandidaatide sokutamisest valimisliitudesse.

Seda, milliseks võib kujuneda valimistulemus, peetakse kindlasti silmas ka valikute tegemisel, kellega tasub ühineda ja kellega mitte.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data03/virt1864/domeenid/www.pohjarannik.ee/arhiivpr/wp-content/plugins/adrotate-pro/adrotate-output.php on line 648